Spieki kwarcowe, czy warto stosować na blaty?
Czy w dobie sięgania po naturalne produkty spieki kwarcowe znajdują swoich odbiorców?
Okazuje się że tak. Coraz większe zainteresowanie wzbudzają nowe kolekcje tego materiału zarówno wśród klientów indywidualnych jak i projektantów wnętrz, dekoratorów a także na inwestycjach przemysłowych. Materiał wykonany jest w 100% z naturalnych składników jak łupki, iły. Komponenty te poddawane są obróbce termicznej co spaja je razem tworząc bardzo twardą i odporną na ciepło, środki chemiczne oraz uszkodzenia mechaniczne płytę. Materiał ten z powodzeniem wykorzystywany jest na posadzki, blaty kuchenne i łazienkowe, elewacje na zewnątrz. Dużym atutem spieków kwarcowych jest ich wytrzymałość na warunki atmosferyczne, kwasy oraz uszkodzenia mechaniczne. Duża paleta kolorystyczna oraz rysunek kamienia jak marmur czy granit czynią go bardzo atrakcyjnym materiałem wykończeniowym. Grubości jakie występują to 3,6,12 mm. Jedynym jak na razie rozwiązaniem chcąc mieć np. grubszy blat jest pogrubienie widocznej krawędzi do dowolnej grubości, klejąc po kątem 45 stopni dwa elementy. Jednak takie wykonanie nie należy do najtańszych oraz jest bardzo pracochłonne co przekłada się na dość wysoką cenę spieków. SPieki na pewno są bardzo dobrym wyborem na blaty kuchenne lecz nadal pozostają w wysokiej półce cenowej w porównaniu z kamieniem naturalnym np. granitem.
Pomimo wszystkich plusów i minusów spieki kwarcowe zbierają zwolenników zarówno młodszego jak i starszego pokolenia czyniąc go materiałem nowoczesnym ale i także materiałem przyszłości.