Rate this post

Zdaniem większości Polaków najważniejszym pomieszczeniem każdego domu jest kuchnia. Często spędzamy w niej więcej czasu niż w sypialni czy salonie. Kluczowym więc staję się odpowiednie zaaranżowanie tej przestrzeni, pamiętając przy tym, że to od naszych decyzji zależeć będzie jej wygląd przez kilka lub nawet kilkanaście lat.

Na czym należy się skupić? Jakie wybrać materiały? Zdecydować się na stylowy wygląd czy całkowicie poświęcić się funkcjonalności? Spośród szeregu rozmaitych tworzyw stosowanych do dekoracji wnętrz kuchennych na naszą szczególną uwagę zasługuje kamień. Trwały, odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, jak i plamy, nie pochłania wody, jest także ognioodporny. Czy wybierając kamień, jesteśmy zmuszeni postawić jedynie na funkcjonalizm? Absolutnie nie. Kamień odznacza się swą niespotykaną dekoracyjnością. Całkowicie unikatowy, szlachetny, nada wnętrzu niepowtarzalny charakter. Materiał idealnie łączący parametry techniczne z designem. To jedynie kilka z licznych zalet, dających możliwość użycia kamienia w kuchni na blat, posadzkę czy wyłożenie ściany. Jaki rodzaj kamienia wybrać? Doskonałym wyborem na blat będzie granit. Odporność na wilgoć, jak i wysokie temperatury daje możliwość stosowania go w okolicy kuchenki gazowej, płyty indukcyjnej, a także zlewu bez obawy o zniszczenia, a wysoka trwałość i odporność na zarysowania pozwoli cieszyć się widokiem nieskazitelnej kuchni przez lata.

Wyborem z wyższej półki będzie zastosowanie kwarcytu naturalnego, wyglądem przypominającego najszlachetniejsze z marmurów. Występuje w szerokiej palecie kolorów: beżu, brązie, szarości, graficie, jasnoniebieskim, żółtym, kremowym, czerwonym, białym lub mieszance kolorów. Zdecydowana większość kwarcytów ma tendencje do refleksów świetlnych, co daje efekt kryształowej powierzchni nawet bez polerowania. Walorem kwarcytów jest: bardzo wysoka wytrzymałość i twardość, bardzo mała nasiąkliwość i odporność na wszelkiego rodzaju plamy. Niewielka skłonność do pochłaniania wody czyni kwarcyt odpornym na plamy i zacieki, więc możemy śmiało stosować go w kuchni (w formie blatów kuchennych lub okładzin ściennych).

Jednak nie każdy kamień będzie odpowiedni na blat. Raczej odradza się stosowanie marmuru w formie blatów kuchennych ze względu na trudności w utrzymaniu. Lampka wina lub pozostawiona na blacie cytryna spowoduje nieodwracalne plamy. Jednak marmur, jak i trawertyn sprawdzi się idealnie jako materiał do okładania ścian np. tych między blatem a wiszącymi szafkami, gdzie często pryska woda i dymi para. Najnowszym trendem jest także wykorzystanie na ścianach lub w formie ścianek działowych onyksów, czyli materiałów transparentnych — przepuszczających światło. Nadające się do podświetlenia onyksy będą ozdobą niejednej współczesnej kuchni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *