Rate this post

 

Na rynku istnieje dość duży wybór blatów kuchennych. Od najtańszych i najmniej odpornych – jak laminat, po najbardziej wytrzymałe, choć droższe – jak kamień naturalny. Blat z laminatu, jest to płyta wiórowa oklejona sztucznym laminatem. Plusem blatów wykonanych z laminatu jest przede wszystkim cena oraz mnogość i powtarzalność kolorów.

Laminat

może być jednolity, imitować drewno, czy nawet kamień. Producenci laminatów prześcigają się w dostępności wzorów, kolorów i faktur. Minusów blatów wykonanych z laminatu jest niestety więcej. Głównym i najważniejszym minusem jest brak odporności takiego blatu na wysokie temperatury oraz na wilgoć. Pozostawienie gorącego garnka może uszkodzić blat, który niestety nie ma możliwości odnowienia, regeneracji. Podobnie jest z wilgocią, która wchodząc w płytę spowoduje jej rozwarstwienie oraz pęcznienie. Blaty nie są również odporne na tłuszcze oraz kwasy. W zależności od producenta blaty laminowane mają określone wymiary, na których widać łączenia. 

Blaty drewniane,

najczęściej wykonane są z dębu, buku, jesionu, czyli twardego drewna. Sęki i słoje w drzewie nadają nam niepowtarzającego wyglądu, które przy odpowiednim zabezpieczeniu może cieszyć oko i służyć wiele lat. Blaty drewniane są ciepłe w dotyku oraz istnieje możliwość ich odnowienia po jakimś  czasie. Podobnie jak i przy blatach z laminatu blaty drewniane nie są odporne na wysokie temperatury oraz na wilgoć.  Należy pilnować, żeby nie stawiać bezpośrednio gorących garnków na blacie. Nie są odporne również na zarysowania. Kolorystyka blatów zależy od rodzaju drzewa oraz od bejcy. Przy odpowiednim zabezpieczeniu i impregnacji blaty drewniane mogą nam służyć długie lata.

Kamień naturalny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najtrwalszym , najbardziej odpornym, ale i najdroższym jest blat wykonany z kamienia naturalnego. Na blaty kuchenne należy wybrać odpowiedni kamień. Podstawowym kamieniem naturalnym używanym na blaty kuchenne jest granit. Prezentują się bardzo elegancko i efektownie, zwłaszcza w zestawieniu z drewnem, które ociepla wizualnie zimny kamień. Plusy granitowych blatów to przede wszystkim odporność na rozwój bakterii. Blat granitowy jest bardzo łatwy w utrzymaniu w czystości, odporny na wilgoć, w pełni ekologiczny oraz wykazuje bardzo dobrą wytrzymałość na wysokie temperatury. Po uszkodzeniu blatu kamiennego można łatwo go zregenerować

Cena idzie za jakością blatu.

Zgodnie z tym stwierdzeniem im wyższa jakość blatu w kuchni, tym jest on droższy. Analizując trzy wcześniejsze materiały ( laminat, drewno, kamień), śmiem twierdzić, że postawiona teza jest prawdziwa. 

A jak to jest wśród blatów kamiennych, przecież kamień też jest różnego gatunku, różnej jakości. Analizując granit, czy marmur na pewno do kuchni należy wybrać granit. Czy są kamienie lepsze, mocniejsze od granitu. Tak, między innymi kwarc lub konglomerat kwarcowy. Konglomerat jest to sztuczny materiał, którego jednym z głównych składników może być kamień naturalny, m.in. kwarc. 

Blaty kompozytowe


pozwalają na tworzenie różnorodnych form, kształtów oraz grubości. Blaty kompozytowe mogą być gładkie, jednokolorowe, jak i wzorem przypominać kamień. Konglomeraty są odporne na wilgoć, na uszkodzenia mechaniczne oraz nie rozwijają się na nich bakterie. Blaty z konglomeratu są droższe od blatów z kamienia naturalnego. Blaty takie należy również impregnować. 

Blaty z gresu

Spiek kwarcowy, gresowy, gres – który wybrać?

Spiek kwarcowy to nazwa marketingowa, przyjęta w Polsce. Jest to po prostu gres – cieńszy, niż typowa płytka. Wytwarzany w kilku technologiach, wypalany w temp. 1200 st. C. Blaty takie mogą mieć od 3-10 mm, choć producenci na blat zalecają 12 mm. Występują w dużych formatach, dzięki czemu możemy uniknąć widocznych spoin  choć duże płyty mogą być dużym utrudnieniem w transporcie. Mogą występować w różnych kolorach oraz wzorach, np. imitujące kamień, metal, beton. Blaty gresowe odporne są na zabrudzenia, wilgoć, wysokie temperatury. 

Blaty gresowe wymagają wzmocnień, np. podkładu z płyty, gdyż jest zbyt cienki aby nie pękł. Blaty takie są zimne w dotyku. Minusem jest również cena. W zależności od producenta cena waha się od kilkuset do kilkunastu tysięcy za metr kw. 

Oprócz tych rodzai blatów, mogą być również blaty betonowe, stalowe, ceramiczne, kompozytowe itd.

Dodaj komentarz