Czy aby na pewno marmur w kuchni?
Estetyczne marzenie czy praktyczne wyzwanie?
Wybierając blat kuchenny z naturalnego materiału, najczęściej sięgamy po marmur ze względu na jego estetyczny, wręcz szlachetny wygląd. Nie do końca jednak zdaje się być najlepszą ofertą na rynku, który proponuje lepsze rozwiązania. Do zalet marmuru z pewnością należy jego piękne oblicze, charakterystyczne użylenie oraz koloryt, zachęcające, aby wkomponować go w pomieszczenie. Jest również odporny na ciepło. Niestety na tym kończą się pozytywy owego naturalnego kamienia. Przede wszystkim marmury są mniej twarde. Częściej ulega również zarysowaniom i uszkodzeniom mechanicznym. Oczywiście to nie znaczy, że nie nadaje się do wykorzystania go we wnętrzach. Dzięki regularnej impregnacji, można zniwelować różne problemy związane z jego strukturą.
Wrażliwość na codzienne wyzwania
Marmury bardzo nie lubią różnego rodzaju napojów. Plamy po kawie i sokach mogą okazać się problematyczne bez dodatkowych, regularnych zabiegów impregnacyjnych. W porównaniu do granitu nie jest również wystarczająco twardy, aby różnego rodzaju rysy okazały się niewidoczne. Przede wszystkim nie wolno na nim kroić. Jak każdy naturalny kamień, ściera się i co kilkanaście lat należy go wymienić lub poprosić kamieniarza o wyrównanie bardziej wytartych miejsc. Oczywiście lepszym rozwiązaniem na blat kuchenny będzie bez wątpienia granit. Jest niezwykle trwałym materiałem, wręcz niemal niezniszczalnym. Do zalet granitu można zaliczyć dużą odporność na zarysowania. Nie ma przeszkód, aby kroić na nim owoce i warzywa, obawiając się uszkodzenia powierzchni kamienia. Do dodatkowych atutów można zaliczyć brak zmiany w wyglądzie wraz z upływem czasu oraz fakt, że są łatwe do czyszczenia. Aby pozbyć się brudu wystarczy użyć miękkiej ścierki, delikatnie zwilżonej ciepłą wodą. Dzięki temu da się wyzbyć zabrudzeń bez negatywnego oddziaływania na strukturę granitu.
Spieki kwarcowe – nowa jakość
Osoby decydujące się na biały blat granitowy bądź w innym jasnym odcieniu powinny jednak wiedzieć, aby chronić go przed poplamieniem mocno barwiącymi płynami, do których należą czerwone wino, lub sok z czarnej porzeczki. Są one ciężko usuwalne. Zalecane jest również wycieranie z blatów granitowych najmniejszych kropel wody, jeżeli jest ona z sieci zakamieniona.
Spieki kwarcowe należą do jednych z ciekawszych rozwiązań na blat kuchenny. Często można je znaleźć we współczesnych wnętrzach ze względu na swoją doskonałą wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Spiekanie kwarcu jest jednym ze sposobów uzyskania efektu prawdziwego kamienia bez niedogodności związanej z montażem naturalnych kamiennych płyt. Stanowią tak bardzo ciekawą alternatywę dla popularnego granitu lub marmuru, ponieważ mają najwyższy od nich współczynnik twardości. Komplementarnie blaty ze spieków kwarcowych wyróżniają się stanowczo mniejszą wagą. Nie jest prosto też je trwale uszkodzić, nawet po wielu latach ślady użytkowania nie będą bardzo widoczne. Dodatkowo powierzchnię spieku można odnowić starannie, że będzie wyglądała dokładnie tak, jak w pierwszym dniu po montażu. Spieki kwarcowe jeszcze lepiej niż granity radzą sobie z nasiąkliwością, zasadnie nie ma możliwość na przebarwienie kiedykolwiek blatu. Nie zmieniają nawet koloru pod wpływem promieniowania UV. Poza przedstawionymi powyżej zaletami istnieją jeszcze kolejne dodatkowe. Decydując się na blat ze spieku możliwym jest zrealizowanie zlewu z tego samego materiału. Wykonane w ten sposób zlewozmywaki charakteryzują się trwałością i ciekawym wyglądem. Spieki kwarcowe ze względu na swoją odporność na przeróżne warunki bardzo łatwo się czyści. Nie tylko niestraszne im zarysowania, ale również wszelkiego rodzaju chemie. Nawet używając ostrej gąbki nie trzeba się obawiać uszkodzenia materiału. Wybierając spiek z pewnością będzie można się cieszyć z dobrej inwestycji na długie lata.
Jednym z rodzajów spieku kwarcowego jest dekton, uznawany za „niezawodny materiał dla wymagających”. Do jego najważniejszych pozytywów należą nieporowatość, odporność na promieniowanie UV, odporność na ogień i zmienne temperatury, zamarzanie, ścieranie i porysowanie, odporność na przebarwienia, parametry mechaniczne oraz trwałe kolory. Jednak struktura ich jest powierzchowna, a użylenia i rysunek kamienia nie występuje na całej jego grubości.
Długoletnia satysfakcja
Należy dokładnie zastanowić się nad kamiennym blatem w kuchni, aby nie żałować później swoich wyborów. Istotnym jest fakt twardości i odporności na różne czynniki. Czy aby nie rysuje się po zetknięciu z ostrym przyrządem, czy nie wsiąka rozmaitych płynów, mogących zostawić po sobie ślad. Nie powinno się zapomnieć również o pielęgnacji, z która wiąże się dany materiał. Każdemu bez wątpienia zależy na najtrwalszym, dobrze wyglądającym wnętrzu.