Konglomeraty kwarcowe w kuchni.

Czy są aż tak rewelacyjne?

Jeżeli weźmiemy pod lupę konglomeraty wykonane z kwarcu to większość składu tj: 95% to piasek kwarcowy a resztę stanowi wypełniacz w postaci żywicy poliestrowej.
Zdarzają się też dodatki w postaci szkiełek oraz barwników które nadają efekt wizualny i kolorystyczny wytwarzanemu materiałowi.
Ogólnie materiał ten jest odporny na kwasy występujące w kuchni jak sok z cytryny, ogórki czy wino, lecz już na zabarwienia przez soki mocno barwiące – jak sok z buraka – nie do końca. Po dłuższej styczności może dojść do przebarwienia materiału w postaci delikatnej plamki.
Już sami producenci polecają impregnację specjalnymi impregnatami do konglomeratów aby zapobiegać zaplamieniom.
Dużą zaletą takich materiałów jest ujednolicony i równomierny kolor całej tafli płyty, gdzie przy płytach z kamienia naturalnego, jak granit czy kwarc nie jest to możliwe.

Konglomeraty kwarcowe w kuchni

Dlatego projektanci lubią ten materiał ponieważ nie ma niespodzianek kolorystycznych.
Dużym minusem jednak wykonanych blatów czy posadzek z konglomeratu kwarcowego jest brak możliwości odkładania bezpośrednio na blat bardzo gorących garnków, patelni czy pater. Sama żywica żle znosi takie traktowanie i z czasem może dojść do  widocznych odbarwień w tych miejscach. Ogólnie nikt o tym nie wspomina, ale producenci sami nie zalecają kontaktu z gorącymi naczyniami kuchennymi. Trzeba również pamiętać ze blaty z konglomeratu nigdy nie będą miały wysokiego połysku, z powodu właśnie posiadania żywicy, której nie da się wypolerować.  Wykończenia konglomeratów występują w postaci polerowanej SEMI szlifowanej HONED, szczotkowanej BRUSHED lub w wersji antykowanej Antiq.
Paleta kolorów jest bardzo bogata od beży, czystej bieli po czerń przypominające granity a także z użyleniami wyglądające jak marmur. Również grubości dostępnych płyt są szerokie zaczynając od 6, 12, 20 oraz 30 mm gdzie przy kamieniu naturalnym dostępne są wyłącznie grubości standardowe jak 20 i 30 mm.Patrząc jednak pod katem ceny to nadal ten materiał jest dość drogi a porównując z kamieniem naturalnym jak granit to ok 30 % droższy.

Więc sami oceńcie czy na materiał będzie u Was w kuchni na blatach.Przejdź do galerii kolorów konglomeratów >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *